Парад дебютів. У "Дніпро Опера" відновили легендарну виставу з раритетними костюмами та декораціями (фото)

У суботу, 28 жовтня, на сцені Dnipro Opera знову лунала легендарна опера Джузеппе Верді "Ріголетто". Це найстаріша вистава у репертуарі театру, прем'єра якої відбулася майже півсторіччя тому. Після тривалої перерви дніпровські шанувальники опери знову співчували придворному блазню Ріголетто, що став жертвою обставин, які він нещодавно висміяв. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

опера Ріголеттоопера Ріголетто2опера Ріголетто5

Фото: Валерій Кравченко

Відновлена опера з декораціями та костюмами, яким вже півсторіччя, мала великий успіх. Зал стоячи аплодував артистам та викликав на біс Джильду - доньку Ріголетто на сцені, а в життя молоду зірку дніпровської опери Софію Сороку, яка вразила публіку своїм сопрано. Саме через відсутність артистки, яка б могла зіграти Джильду опера "Ріголетто" зникла на тривалий час з репертуару Dnipro Opera.

опера Ріголетто3

Зараз до нас прийшло нове молоде покоління артистів й у нас тепер є Джильда - Софія Сорока. У нас є Ріголетто - у Андрія Ломаковича теж дебют. У нас є молода Маддалена - Тетяна Галкіна. Також дебют сьогодні у нашого головного диригента Ігоря Пучкова - він вперше диригує цю виставу. У нас сьогодні вийшов парад дебютів - каже керівниця літературного відділу Дніпровської опери Майя Лебедева.

опера Ріголетто9

За сюжетом, Джильда - зовсім юна дівчина. Для виконання її партії потрібно високе ліричне сопрано. Софія Сорока - підійшла майже ідеально. Молода артистка закінчила Дніпровську академію музики, навчалась в класі оперної легенди України, народної артистки СРСР, лауреатки Шевченківської премії Нонни Андріївни Суржіної. За перший сезон роботи в театрі Софія виконала партії Герди в "Сніговій королеві", Мюзетти в "Богемі" Дж. Пуччіні, Адіни в "Любовному напої" Г. Доніцетті, Оксани в "Запорожці за Дунаєм" С. Гулака-Артемовського.

опера Ріголетто8

Партія Джильди дуже непроста. Софія Сорока її достатньо довго її готувала. Також дуже важливо, що вони знайшли друг друга з диригентом, - додає Майя Лебедева.

Андрій Ломакович, який виконав партію Ріголетто, - випускник Одеської консерваторії, учень колишнього артиста нашої опери, народного артиста України Василя Навротського. В його репертуарі провідні партії Набукко в однойменній опері, Амонасро в "Аїді", Жермон в "Травіаті", Граф ді Луна в "Трубадурі" Дж. Верді; Мандарин в "Турандот", Шарплес в "Мадам Баттерфляй" Дж. Пуччіні; Ескамільо в "Кармен" Ж. Бізе та інші.

опера Ріголетто7опера Ріголетто6

Для мене найцінніше у цієї виставі, що ми зберегли перші декорації та костюми, створені родиною Ареф'євих. Я вважаю, що це золотий музейни фонд нашого театру. Це найстаріша вистава у репертуарі Dnipro Opera - прем'єра відбулася наприкінці грудня 1974 року.

Увесь вечір виставою керував головний диригент  Dnipro Opera Ігор Пучков. 

Ігор Пучков

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі артисти Dnipro Opera заспівали казку Івана Франка.